Gastblogg a la Klas

Onsdag 4e April 2018, en morgon fylld av förväntningar, började med ett mejl om att flyget till Paris var inställt men i nästa mening skrev Air France att de bokat om mig via Amsterdam, puh..!

Härligt att bli mött på flygplatsen i Point-a-Pitre på Guadelope av Camilla o Bobby trots att flyget kom 4 timmar senare än sagt. Bil genom den svarta Karibiska natten till västsidan ön där Otilia låg i viken utanför Deshais – katten också, ingen ankarlanterna, solen stod ju högt när de lämnat båten så vem tänker på sådant då…, vi hittade båten i alla fall.

img_6133
Här låg vi ankrade i Deshais

Torsdagen gick till inköp av proviant, klädtvätt, sightseeing o bad i 28-gradigt vatten vid en liten strand där ungdomarna grillade under ett skärmtak till allt från hip- hop till reggae.

Fredag morgon skulle hyrbilen lämnas tillbaka och sen blev det promenad upp till den fina Botaniska trädgården – allt information på franska så jag begrep ingenting men vackert var det, många och fina träd och växter, papegojor, flamingos, hönor, tuppar o kycklingar i en salig blandning och genom hela anläggningen strömmade en strid bäck med sjöar o vattenfall.

Lunch på hamnpiren, nybakad Pain Riche med helmogen Brie, mums..! Inviterade Maria och Allan från Moody 42an Lady Jane på en Sundowner, som urartade till en mycket trevlig kväll i sittbrunnen på Otilia.

img_6132
Such a great ice breaker, skrattade Maria ( ”I love boobies!”)

Tidigt lördag morgon avgång till Antigua och Jolly Harbour. Ankring i viken utanför tillsammans med svenska Najad 343an EOS, sol o bad o tidigt till kojs efter en guppig segling med solen som vanligt rakt ovanför huvet..

Söndag morgon klarerade vi in på Antigua o fick oss många goa skratt, det fanns tre dörrar in i huset från verandan med en myndighet bakom varje – tullen, hamnkapten och immigrationen. Eftersom vi var tvungna klarera in och ut samtidigt blev det minst två besök hos varje myndighet – John Cleese hade inte fått till det bättre i Faulty Towers!

Vidare upp till Deep Bay på Five Islands strax söder om St Johns. Bobby tvättade vattenlinjen och jag tvättade rodret under tiden Camilla lagade till en fantastisk pytt. Frös som en hund efter bottentvätten trots 28,7 grader i vattnet men efter en stund i fleecemorgonrock o med pytt i magen var ordningen återställd.

Efter gröt- och äggfrukost måndag morgon gled vi ut på havet igen, nu med Barbuda i sikte. Till skillnad från Antigua som både har höga berg och klarat sig helt från orkanen Irma höjer sig Barbudas sandrevlar bara några få över havsytan och den lilla infrastruktur som fanns var nu totalt sönderslagen. De vackra stränderna och det turkosa vattnet finns kvar…

Tisdag morgon var planerad strandhäng och besiktning av fågelreservatet i den stora insjön innanför revet där vi låg men vindstyrkan stämde dåligt överens med väderrapporten så vi blev kvar i båten.

Framåt eftermiddagen ankrade Jonas Simonsson med Allegro 27an Alma i vår bukt och kom över med nylagad Janson gjord på Nyazeeländsk makrillkonserv till oss. Allt enligt principen ”man tager vad man haver” vilket visade sig funka alldeles utmärkt..! Till detta serverades en hembryggd öl, också den efter Nyazeeländskt recept! Allt detta ur en 27 fots båt som Jonas seglat ensam runt jorden under drygt två år…!

img_6137
Jonas partner Alma på svaj

Onsdag, en vecka efter jag kom hit till Paradiset blev det landstigning på Barbuda, eller rättare sagt revet väster om Barbuda som före Irma inhägnade den stora fågelhäckningssjön väster om huvudön. Nu var västra delen sönderbruten både norr och söder om den del där vi gick iland. Det heter fortfarande Palm Beach men det finns bara några små låga, halvt omkullvälta palmer kvar. De som hade växt upp har antagligen flutit iland på St Barth eller smulats sönder i virvelstormen som slet upp dem med rötter o allt..!

Det blev i alla fall en rejäl promenad först åt norr så långt det gick och därefter åt söder. Mitt i blev det trevligt pratavbrott med Jonas som dingat iland lite före oss och promenerat motsatta varvet. Bryggan där Johns Taxiservice brukade lägga till bestod i dag bara av två bryggstolpar en bit ut i vattnet och av det tidigare lilla fiket fanns bara lite rester av plåttaket kvar på marken, stommen var borta.

img_6138
Palm beach…

På kvällen blev det en hejdåmiddag med Jonas och i gryningen på torsdag lyfte vi upp ankaret och seglade mot St Barthelemy. Växlande vindar och hyfsat grov sjö – det 33 år gamla spinnbomsfästet brast och bommen damp i däcket – aj,aj, två stygga märken i det fina teakdäcket..!

Fredagen gick till inklarering, proviantering och lite turistande i Gustavia. Många svenska gatunamn och några gamla byggnader och fort som svenskarna anlade under sina nästan hundra år på ön mellan 1784-1876.
img_6140

En dag blev det St Barth runt med hyrd scooter – många fina stränder och några ankringsvikar och däremellan hisnande backar. Byggprojekt överallt, nya fina villor i kraftig suteräng, tre våningar på framsidan och en på baksidan mot berget…! Allt i betong som sedan kläddes med natursten. Kostnadsläget är högt, livrätten, kaffe med två kulor glass kostar drygt 120 kronor..! Camillas vällagade kycklingklubba med sötpotatis och sallad med avocado o grönkål ombord blev en perfekt avslutning på dagen..!

Några nätter för ankar i Anse de Colombier på nordvästra St Barth avslutade vår tid på ön. Ständigt nyfikna sköldpaddor simmande runt båten för att hämta luft emellan skrovmålen på sjögräsbäddarna på botten. Viken är naturreservat och vi förtöjde i utlagda bojar för att inte skada bottenfaunan. När vi själva snorklade höll sig dock sköldpaddorna på behörigt avstånd..!

Från St Martin gjorde jag en dagsutflykt med motorbåt till Anguilla som var om möjligt än mer sönderblåst än St Martin. Stora högar med betongskrot och armeringsjärn var hopsamlade utefter vägarna där jag prövade vänstertrafik i min hyrbil – det tillfälliga körkortet jag måste köpa innebar ingen uppkörning o tur var väl kanske det..😉.
Det blev en timma under vattnet vid Sandy Island dit vi kom med stor, snabb racerbåt. Tyvärr var mycket av korallen söndertrasad av orkanen Irma men både stingrocka, haj, murena och jättehummer såg vi på mycket nära håll (toppbilden är från Anguilla).

På Brunos Place här i Marigot har jag fått en ny favoriträtt, ljummen chevresallad där osten rostas på bitar av pain riche med honung – riktigt mums. Dessutom fanns där bra wi-fi, nog så viktigt när hemmaoperatören vill debitera 150kr/Mb eftersom de fått för sig att jag är på Jamaica..!
img_6142

Avseglingen inför Atlanten närmar sig! Vi har förberett båten efter bästa förmågor. Allt vår fantasi förmår tänka på är kollat och bytt och mat för första veckan är tillagad och infryst nu när vi ligger med landström här på St Martin.

Är vi själva förberedda…!? Det blir första gången över Atlanten åt ”fel” håll för oss alla ombord så vi får se..! Vi tror på det vi ska göra och ser fram mot att komma till Azorerna om 3-4 veckor.

Vi försöker memorera och lagra värmen i både luft o vatten i våra sinnen – ju närmare Europa vi kommer desto kallare lär det ju bli. Ull- och fleeceunderställen och de tunga sjökläderna hänger längst fram i garderoben..!

Ses och hörs på ”andra sidan”

Vid tangenterna:
Klas – gäst och gast ombord

2 reaktioner till “Gastblogg a la Klas

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: