Vive la France!

Vi siktade på Spanien när vi lämnade Portsmouth för fem dagar sedan. Men hamnade i Frankrike. Närmare bestämt Camaret sur Mer i Bretagne. Så blev det.

Och det är vi väldigt nöjda med.

Som vanligt, kan man nästan säga nu, så var vindarna emot oss från England när vi lämnade på lördagsmorgonen. Inget som kom som en överraskning – det var ett gemensamt beslut att trots halvdåligt väderfönster ta skuttet över Biscayabukten till Spanien. En etapp på 400+ sjömil som vi beräknade klara av på fem dygn. Plus minus ett – beroende på vindstyrka, riktning och strömmar.

Att man får gå på motor ibland är helt okey, men inte merparten av en etapp och mot vind och vågor. Det sliter på besättning och båt. Pressen över att inte hinna fram på fem dygn och undvika ett lågtryck blev för stor.

Vi fick dock en fin start ut från Portsmouth och runt Isle of Wight, men sen ökade vinden och vred i mot. Vi seglade de första tolv timmarna för halv genua över engelska kanalen men fram emot midnatt så dog vinden och vi fick ta till motorn för att komma framåt. Sedan blev det motorgång hela söndagen, men vi hade fint och varmt så det gick ingen nöd på oss.

Humörshöjare var när vi fick påhälsning av delfiner vid flera tillfällen. Det är alltid lika magsikt när de simmar brevid båten och lägger sig lite på sidan för att titta på oss.

Men som sagt efter nästan två dygn i Engelska kanalen tog vi nytt beslut; vi mellanlandar i Frankrike.

På morgontimmarna i mörkret på måndagen rundade vi en pir i Bretagne, Camaret sur Mer, och la till på första bästa lediga plats på yttersta flytbryggan. Och kröp till kojs.

När vi vaknar upp och kikar oss omkring ser allt helt annorlunda ut. Vad vackert här är! En riktig liten pittoresk fiskeby med en liten huvudgata längst bukten med tavernor och små mysiga hotell. Höga gröna kullar ramar in bukten och ger ett vackert tryggt intryck.

Cameret Sur Mer
Pittoreskt…

 

Vi har nu varit här i fem dagar och tiden har gått fort. Vi har passat på att ta långpromenader i det vackra landskapet, ätit och fikat på små mysiga resturanger och inte minst umgåtts med seglarvänner.

På tisdagen kom Viking Crusader in som vi lärde känna i Dover så det blev ännu några trevliga kvällar över några glas vin. Men här har vi också träffat svenska båtar, något som vi inte gjort sedan Cuxhaven.

Otilia i Cameret sur mer
Otilia ligger utanpå Viking Crusader – våra nya norska Sweden Yachts-vänner.

Här ligger två härliga barnfamiljer på väg på äventyr, Libra och Yemaya. Alltid kul att träffas och diskutera planer och drömmar.

Men nu är vi laddade för att ta oss an Biscaya. Härifrån är det ca 300 sjömil och vi borde klara det på under tre dygn. Vädret ser stabilt ut och ett högtryck håller på att etablera sig över Biscaya. En fin prognos och vi blir en liten eskader med några svenska och danska båtar som planerar att lämna samtidigt imorgon bitti.

Vi räknar vara framme i La Coruna i Spanien på måndag. Det ska bli spännande då detta kommer att bli vår längsta segling hittills.

Camilla och Bobby (vi har skrivit lite var denna gång)

PS. Kapten kan meddela att allt är väl ombord.

2 reaktioner till “Vive la France!

Lägg till

  1. Stiligt jobbat! Helt rätt av er att stanna, ta pauser och uppleva i stället för att slaviskt följa en plan. Saknar er lots, men kan meddela att allt är under kontroll på hemmaplan. Kram på er, ser fram emot att läsa om hur Spanien-seglingen gått på måndag ❤

    Liked by 1 person

    1. Härligt att höra att du har läget under kontroll hemma! 💕 Ja, planer är ju bra så länge dom är stretchbara 😁 Kram!! Vi hörs från Espana.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: